Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Žena katolickým knězem

Jedenáctipatrový panelák v Brně-Židenicích se od minulého týdne těší zájmu reportérů z celého světa. Obléhají dveře nenápadné pětašedesátileté dámy s jedinou otázkou: "Byla jste vysvěcena na římskokatolického kněze?"

Jedenáctipatrový panelák v Brně-Židenicích se od minulého týdne těší zájmu reportérů z celého světa. Obléhají dveře nenápadné pětašedesátileté dámy s jedinou otázkou: „Byla jste vysvěcena na římskokatolického kněze?“ Ludmila Javorová ale odmítá odpovídat s tím, že jde o její soukromou a církevní věc.

Lidstvo to potřebuje

První doloženou zprávu o vysvěcení ženy v novodobých dějinách katolické církve přinesl počátkem tohoto měsíce rakouský nezávislý časopis Kirche Intern. Zájem médií je proto pochopitelný, i když si brněnská učitelka náboženství stěžuje, že ze dne na den přišla o soukromí. Jde o historický krok k prosazení emancipace žen v církvi? S tím by souhlasili katoličtí modernisté z USA nebo Německa, pro které je svěcení žen jedním z hlavních reformních požadavků. Nebo se jedná o nesmyslnou akci podivínů z moravské podzemní církve, kteří zapomněli na veškerou katolickou slušnost? Tuto verzi už zvolil Vatikán, kterému přizvukují čeští biskupové: svěcení ženy je „nedovolené a neplatné“. Obyčejný věřící ale může jen těžko rozhodnout, kdo má pravdu: scházejí mu informace. Co se tedy vlastně stalo?Svou neteř a nejbližší spolupracovnici Ludmilu Javorovou vysvětil biskup moravské podzemní církve Felix Davídek v roce 1971 s plným vědomím, že porušuje církevní právo. Důvody tehdy objasnil na tajném synodu v Kobeřicích u Brna mimo jiné i slovy: „Svěcení ženy dnes lidstvo potřebuje a doslova na to čeká. Církev by tomu neměla bránit.“ Právo by se podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].