Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Evropská politika neexistuje,

V létě 1992 začala OSN hledat mezinárodně uznávaného politika, který by zmapoval stav dodržování lidských práv v bývalé Jugoslávii. Volba padla na bývalého polského premiéra - prvního nekomunistického - Tadeusze Mazowieckého.

V létě 1992 začala OSN hledat mezinárodně uznávaného politika, který by zmapoval stav dodržování lidských práv v bývalé Jugoslávii. Volba padla na bývalého polského premiéra - prvního nekomunistického - Tadeusze Mazowieckého. Málokdo očekával, že se tehdy pětašedesátiletý Mazowiecki bude chtít vláčet transportérem po frontových silnicích, postávat před zavřenými vraty srbských táborů, hodiny rozmlouvat s oběťmi zločinů a všechny takto získané informace zanášet do pravidelně vydávaných zpráv. Jejich obsah úředníky v OSN od počátku dráždil. „Nepotřebujeme vaše kázání!“ křičel na Mazowieckého Thorvald Stoltenberg, „sami víme, jak se brání lidská práva.“ „Nebuďte tak emotivní,“ přesvědčoval Mazowieckého, známého svým flegmatismem, lord Owen.Lidé v bosenských městečkách ho velmi rychle začali poznávat na ulici, chodili k němu a tiskli mu ruku. Spravedlnost pro ně totiž měla jeho tvář. Když letos v létě jednotky bosenských Srbů beztrestně obsadily bezpečné zóny Srebrenica a Žepa, Tadeusz Mazowiecki podal na protest proti pokrytectví mezinárodního společenství demisi.

Statut UNPROFOR neměl smysl

Proč jste vůbec přijal funkci zvláštního zmocněnce OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii? Co jste od toho očekával?

Po pravdě řečeno, v okamžiku, kdy mi byl tento návrh učiněn, jsem byl na dovolené. Přistoupil jsem na něj v domnění, že jde o jednorázovou misi na Balkáně, a ne o nějakou trvalou funkci. Proč jsem se na tu misi dal? Na území…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].