Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bitva nejen o rozpočet

Minulé pondělí prezident Bill Clinton vetoval zákon HR-2586 - rozpočtové opatření, které by americké vládě umožnilo půjčit si peníze a platit své dluhy. Týž den večer vetoval i další Kongresem připravené provizorium na prozatímní fungování vlády. Výsledek se dostavil rychle.

Minulé pondělí prezident Bill Clinton vetoval zákon HR-2586 - rozpočtové opatření, které by americké vládě umožnilo půjčit si peníze a platit své dluhy. Týž den večer vetoval i další Kongresem připravené provizorium na prozatímní fungování vlády. Výsledek se dostavil rychle. Spojeným státům hrozí prodlení v dluzích a ve středu přišli do vládních kanceláří pouze ti, kdo zajišťují „nezbytné“ služby. Bez práce se tak ze dne na den ocitlo 800 000 z celkem 2 milionů federálních zaměstnanců. Proč?

Stále znovu: Kongres versus prezident

Republikánský Kongres má na rozpočet očividně jiný názor než demokrat Clinton a snaží se ho dotlačit k ústupu nepříliš vybíravým způsobem. Kongres prezidenta potřebuje, neboť bez něho rozpočtové zákony neprosadí - o třípětinové většině na přehlasování prezidentova veta mohou i silní republikáni jen snít. A prezident zase potřebuje Kongres, neboť ten drží ruku na kohoutu, kterým proudí vládě finanční prostředky.Kongres zatím schválil (a prezident podepsal) jen 2 z nutných 13 rozpočtových zákonů: tak jsou pokryty pouze potřeby ministerstva zemědělství a armádní výdaje na výstavbu. Zákon o rozpočtu ministerstva dopravy a výdajích na projekty v oblasti vodních a energetických projektů prezident vetoval. Další dva zákony má Kongres připravené, ale k podpisu je zatím nepředložil - obával se zvýšení prezidentovy moci po případném vetu. Zbývajících 8 zákonů ještě není dokončeno, zejména kvůli rozporům mezi samotnými republikány.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].