Často hledáte, jak…
Obálka vydání 46/1995
46/1995 • 13.–20. 11. 1995

1995/46

Zahraničí

Katolíci volí ráno

Maciej Szymanowski

"Vložku umístěte mezi dvě ponožky, aby energie neunikala a aby se zpětný energetický impulz neodrážel od chodidel. Pozor: nohy si myjte dvakrát denně, ponožky vyměňte každé dvě až tři hodiny!" rutinovaně poučuje diváky televizního volebního studia Kazimierz Piotrowicz, výrobce "všeléčících" zdravotních vložek do bot - a dva měsíce také kandidát na křeslo polského prezidenta.

Izrael po atentátu

Tomáš Kulka, Michaela Kratochvílová

Dopad události minulého týdne lze označit za trauma, jež nemá v historii Státu Izrael obdoby. Pamětníci se shodují, že šok, z něhož se izraelská společnost snaží vzpamatovat, nelze srovnat ani s kolektivní depresí před šestidenní válkou (1967), ani s traumatem pádu obranných linií na počátku války na Jom kipur v říjnu 1973.

Co čeká Šimona Perese - nového premiéra

Alžběta Hévrová

Atentát na Jicchaka Rabina znamenal obrovský šok už proto, že politické vraždy jsou v Izraeli neznámým pojmem, nikdy se tu nic podobného nestalo. I když Rabinova politika vyvolávala hluboký rozpor mezi občany, premiérův tragický konec způsobil na politické scéně něco, co bychom mohli nazvat "národním usmířením".

Až demagogie uspěje

Petr Zídek

Píše se rok 1998. Od prvního česko-slovenského referenda o rozdělení federace, v němž řeklo 58 % voličů NE, uplynulo šest let vyplněných marným jednáním o nové ústavě. Vladimír Mečiar usedl koncem roku 1997 počtvrté do křesla slovenského premiéra a slíbil uspořádat další referendum, tentokrát jen na Slovensku.

Chceme svou utopii

Vladimír Rajdl

K pátému výročí německého sjednocení vyšly statistiky, podle nichž většina obyvatel nových spolkových zemí, a zvláště mládeže, považuje svou osobní situaci po roce 1989 za lepší než za dob NDR.