Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kostnické memento mori

"Smrt byla vždycky komerční trhák," prohlásil ironicky fotograf Ivan Pinkava, když se rozhlédl přeplněným sálem galerie Rudolfinum. "To je v Praze běžné, aby na takovou malou výstavu přišlo tolik lidí?," ptali se dva náhodní američtí turisté.

„Smrt byla vždycky komerční trhák,“ prohlásil ironicky fotograf Ivan Pinkava, když se rozhlédl přeplněným sálem galerie Rudolfinum. „To je v Praze běžné, aby na takovou malou výstavu přišlo tolik lidí?,“ ptali se dva náhodní američtí turisté. Vernisáž výstavy fotografií z kostnické kaple, nazvaná Memento mori, v galerii Rudolfinum do 26. listopadu, překvapila i jejího ředitele dr. Nedomu.

Poutní místo

Od roku 1990 se stala Kostnice v Sedlci u Kutné Hory poutním místem turistů. Přijíždějí v autobusech, aniž by často věděli kam. Rádi se na lebky podepisují nebo jim nasazují čepice. Někteří nostalgii prostředí a přítomnost ostatků kompenzují nikotinem. Zvláštní skupinu tvoří motorkáři, většinou se chovají s obřadní úctou. Zato místní heavymetalová mládež navštěvovala po diskotékách kapli oknem. Prostředí lebek je přitahovalo, stávalo se fascinujícím kultovním místem. Organizace prohlídek v podstatě neexistuje. Paní v pokladně má co dělat, aby stačila prodávat lístky a upomínkové lebky ze sádry. Každou návštěvou se kaple proměňuje, každou návštěvou z kaple ubývá kostí i lebek.Historie sedlckého hřbitovního kostela je spojena se založením cisterciáckého kláštera s nejskvostnější gotickou katedrálou v Čechách začátku 12. století. Tehdejší opat Jindřich II. podnikl pouť do Jeruzaléma a prstí z Golgoty místo posvětil. Ve 14. století byl na hřbitově postaven kostel Všech svatých se spodní kaplí s kostnicí. Husitské války se podepsaly na klášteře i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].