Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kolik vyděláváte, kde bydlíte a jak se jmenujete

Ekonomičtí ministři došli minulý týden k závěru, že úředně shromážděná osobní data o občanech České republiky nepředstavují žádnou významnou informaci. Proto prý na jejich právní ochranu stačí děravý a nedomyšlený zákon ještě z hektických časů dělení státu.

Ekonomičtí ministři došli minulý týden k závěru, že úředně shromážděná osobní data o občanech České republiky nepředstavují žádnou významnou informaci. Proto prý na jejich právní ochranu stačí děravý a nedomyšlený zákon ještě z hektických časů dělení státu. Ministři se také domnívají, že pro ochranu osobních dat před zneužitím není nutné tvořit samostatný úřad - stačí prý malá skupina lidí z Úřadu vlády pod vedením ministra Igora Němce. Tím se ovšem vláda dostala do rozporu právě s tím zákonem, který podle ní „stačí“: právní norma z roku 1992 totiž říká jasně, že že na ochranu osobních dat mohou dohlížet pouze „orgány zřízené zvláštními zákony“. A za Němcovým týmem žádné paragrafy nestojí.Shodou okolností proběhne v pondělí 13. listopadu, tedy šest dnů po ministerském verdiktu, poslední stání soudního procesu proti Františku Filoušovi - bývalému zaměstnanci Ministerstva vnitra a zatím jedinému státnímu úředníkovi, který je v Čechách obviněn ze zneužití registru osobních dat.

Tři údaje a dost

Zákon z roku 1992 je natolik obecný, že i současné evidence (například na ministerstvu práce nebo vnitra) se s ním dostávají do rozporu. Ministerstva totiž buď vytvořila, nebo zdědila pro svou práci nezbytné databáze, které ovšem bylo podle zákona nutné „do tří měsíců zaregistrovat“. Norma ale opomíná dodat u koho. Nikdo proto nic „neregistroval“, což má za následek, že například důchody jsou z právního hlediska už tři roky vypláceny načerno.O to ale nejde:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].