Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Akcie bankovních fondů opět klesly

Vzepětí emocí na kapitálovém trhu, které způsobili lidé kolem společnosti Motoinvest, pomalu upadá. V uplynulých dnech se tito finančníci dohodli s Komerční bankou a s Československou obchodní bankou na zpětném odkupu podílů v jejich fondech a zároveň přestali usilovat o uchvácení dalších fondů.

Vzepětí emocí na kapitálovém trhu, které způsobili lidé kolem společnosti Motoinvest, pomalu upadá. V uplynulých dnech se tito finančníci dohodli s Komerční bankou a s Československou obchodní bankou na zpětném odkupu podílů v jejich fondech a zároveň přestali usilovat o uchvácení dalších fondů.

Drobní akcionáři tak mohou začít počítat své zisky a ztráty. Akcie totiž v souvislosti s bojem o získání majoritních podílů stouply na výjimečně vysoké hodnoty. Například fond Živnobanky si od poloviny srpna do 30. října polepšil o 37, a fond Komerční banky dokonce o 96 procent. Konec října byl ideálním obdobím pro prodej těchto akcií. Po ukončení invaze Motoinvestu totiž začaly kurzy prudce klesat - v prvním případě o 26 a ve druhém o 33 procent během osmi burzovních seancí. Pružný kuponový akcionář, který získal za tisíc bodů v první vlně dvacet akcií fondu Komerční banky, tak mohl při prodeji utržit 19 640 korun. Pokud by se nyní rozhodl nakoupit svých dvacet akcií zpět, stálo by ho to 13 180 korun. Zisk z této operace by představoval přes šest tisíc korun. Odborníci ovšem očekávají, že cena těchto fondů půjde ještě dolů, takže s nákupem je dobré zatím počkat.

Zajímavé rozuzlení situace kolem Motoinvestu a Plzeňské banky přinesl minulý týden. Skupina Motoinvestu se nejprve dohodla s Českou pojišťovnou na odkupu jejích akcií v Plzeňské bance. Pár hodin nato ovládla i pátý největší peněžní ústav v Čechách - Agrobanku. Investiční a poštovní banka, která se netajila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].