Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Reforma neskončila, to hlavní teprve začíná

V polovině října se v Praze uskutečnila ekonomická konference Bohemie Workshop 1995 pořádaná nadací Bohemia. Profesor Jeffrey Sachs z Harvardské univerzity zde pronesl přednášku na téma hospodářského růstu.

V polovině října se v Praze uskutečnila ekonomická konference Bohemie Workshop 1995 pořádaná nadací Bohemia. Profesor Jeffrey Sachs z Harvardské univerzity zde pronesl přednášku na téma hospodářského růstu. Vzhledem k tomu, že se jeho názory značně liší od toho, co můžeme slyšet z úst představitelů naší vlády či nalézt v běžných komentářích tisku, otiskujeme Sachsovu přednášku alespoň ve zkrácené podobě.Česká republika je již zemí s tržní ekonomikou. Nicméně teprve teď začíná těžká práce, neboť učinit první změny je něco, co lze udělat rychle. Nyní jde o to rychle dosáhnout dynamického hospodářského růstu. Čistě technicky řečeno, potřebujete dosáhnout 7 % ročního hospodářského růstu, který bude znamenat přibližně zdvojnásobení životní úrovně každých deset let. To je totiž zhruba míra růstu, kterou musíte dosáhnout, abyste překonali historické dědictví posledních čtyřiceti let. Dobrá zpráva je, že mnoho zemí, zejména ve východní Asii, takovéto nebo i vyšší tempo růstu dosahuje. Je však třeba najít správný recept.

Dva muži ve stanu a medvěd

V naprosté většině případů je motorem dynamického hospodářského růstu export, respektive schopnost ekonomiky vyvážet. Výrobci však dokáží proniknout na světové trhy především díky neustálému vývoji nových konkurenceschopných produktů, skrze neustálou inovaci produktů a výrobních procesů. Standard, se kterým se srovnáváte ve vašem regionu, vás ale bohužel netlačí běžet nejrychleji, jak můžete a umíte. Když je řeč…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].