Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Průvan na kapitálovém trhu

Zhruba rok se skupina několika mladých ekonomů sdružených kolem dosud neznámé firmy Motoinvest chystala na akci, které dala jméno FONDY. Měsíce příprav se vyplatily: Motoinvest nejprve sám, a později prostřednictvím Plzeňské banky, nad níž postupně získal kontrolu, nakoupil podíly ve středně velkých investičních fondech (CS Fondy, Rentia, Panok).

Zhruba rok se skupina několika mladých ekonomů sdružených kolem dosud neznámé firmy Motoinvest chystala na akci, které dala jméno FONDY. Měsíce příprav se vyplatily: Motoinvest nejprve sám, a později prostřednictvím Plzeňské banky, nad níž postupně získal kontrolu, nakoupil podíly ve středně velkých investičních fondech (CS Fondy, Rentia, Panok). Předminulý týden se pak pustil i do skupování velkých investičních fondů kontrolovaných největšími bankami v zemi. Když vyšlo najevo, že v několika z nich získala Plzeňská banka až 15 % akcií, což jí de facto dává možnost fondy ovládat, vypukla panika. Tu ještě umocnila obrovská reklamní kampaň, v níž Plzeňská banka vyhlásila „třetí vlnu privatizace“ a pěti a půl milionu diků začala nabízet odkoupení jejich akcií. Do věci se nakonec vložila Česká národní banka a postup Plzeňské banky odsoudil i sám premiér Klaus. Český kapitálový trh se dosud nebývalým způsobem zatřásl.

Když peníze dělají peníze

Na první tiskové konferenci Motoinvestu minulý pátek prohlásila skupina makléřů, která celý projekt vymyslela, že jsou „mladí kluci“, kteří nechtějí čekat, až je za dvacet let v bance někdo povýší. Prý jim nejde o peníze (těch mají údajně dost), ale o vytvoření „vlivné a mocné finanční skupiny“, která by dokázala kontrolovat podniky. Jinými slovy: „kluci“ z Motoinvestu se chtěli trefit do kapitálového trhu, podobně jako svého času střelil Viktor Kožený do kuponové privatizace. To se jim zcela podařilo.V médiích se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].