Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Příliš malé vítězství

Parlamentní volby v Chorvatsku dopadly podle očekávání: zvítězilo Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Byl však s výsledkem spokojen i prezident Franjo Tudjman? Volby sice potvrdily vládu jeho strany, ale hlavní meta, zisk dvoutřetinové většiny v parlamentu, zůstala nedosažena.

Parlamentní volby v Chorvatsku dopadly podle očekávání: zvítězilo Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Byl však s výsledkem spokojen i prezident Franjo Tudjman? Volby sice potvrdily vládu jeho strany, ale hlavní meta, zisk dvoutřetinové většiny v parlamentu, zůstala nedosažena. A právě tu Tudjman potřebuje, aby prosadil ústavní změny, na jejichž základě by mohl být jmenován doživotním prezidentem, respektive bánem, což byl titul chorvatských vladařů v minulosti. Podle dostupných zpráv se právě pro tento sen Tudjman rozhodl uspořádat předčasné volby.V našich poměrech si to můžeme jen těžko představit, ale Tudjman se špatné odezvy na svou chorobnou ctižádostivost obávat nemusí: dokud je jeho země ve válce a dokud se mu daří takové kousky, jakým bylo bleskurychlé dobytí Srby ovládané Krajiny, jeho spoluobčané v něm vidí muže, který jak Mojžíš vyvádí celý národ z ohrožení do bezpečí. Propaganda státních médií je v tomto názoru jen utvrzuje.

Ústavní změny lákají

HDZ snila o dvoutřetinové většině nejen proto, aby se ukojila Tudjmanova ješitnost. Právo měnit ústavu je lákavé po všech stránkách. Proto vsadila na euforii, jež v zemi zavládla po letní ofenzivě, a z rukávu vytáhla důvod pro nové volby - fakt, že v dosavadním volebním období 24 poslanců změnilo svou stranickou příslušnost. Poslanci HDZ se hned shodli na tom, že parlament nezrcadlí výsledky minulých voleb, a proto je nutné ho devět měsíců před řádným termínem rozpustit. Tudjman této…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].