Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mládí vpřed

"Děti si budou hrát na písku, staří lidé opodál popíjet kávu...," představuje si idylické soužití dvou generací pod jednou střechou vedoucí odboru služeb čáslavského městského úřadu Lenka Chrtková.

„Děti si budou hrát na písku, staří lidé opodál popíjet kávu…,“ představuje si idylické soužití dvou generací pod jednou střechou vedoucí odboru služeb čáslavského městského úřadu Lenka Chrtková. Rada tamního zastupitelstva totiž začátkem října rozhodla, že do tří měsíců zruší jednu třídu mateřské školky ve čtvrti Ostrý roh a na jejím místě vybuduje centrum pečovatelské služby pro staré občany. Proti plánu se ale velmi rozhořčeně ohradilo vedení školky, desítky rodičů i okresní hygienik. V dopise starostovi protestují jednak obecně proti snižování počtu míst ve školkách, a vadí jim také „soužití dvou tak odlišných skupin populace na malém prostoru jedné budovy“.

Čáslavská pečovatelská služba sídlí v současné době ve vlhkém suterénním bytě 2+1. Chodbičkou s plísní na zdech projde denně zhruba dvanáct seniorů (další stovka čeká na pracovníky služby doma), koupelna je v jedné místnosti společně se sušárnou prádla a v malé kanceláři se každé ráno tísní desetičlenný tým zaměstnanců. „Hygienik by to tu okamžitě zavřel,“ komentuje zoufalý stav střediska Lenka Chrtková. Přestěhovat jej právě pod střechu mateřské školky se zdálo městskému úřadu nejvýhodnější: je vlastníkem domu a nutná přestavba by neměla stát víc než 200 tisíc korun. Ostatní projednávané návrhy by přišly mnohem dráž. Plán počítá s tím, že po úpravách vzniknou v budově školky dva nezávislé prostory se samostatným vchodem. Celý den by v „seniorském centru“ trávili čtyři lidé, zbytek by jen docházel. S…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].