Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Léčba Rathem

První listopad jako začátek stávky českých lékařů patří historii. Akce Lékařského odborového klubu, která se proměnila v osobní triumf jeho předsedy MUDr. Davida Ratha, v mnohém zpřehlednila situaci. O zklidnění poměrů nebo zacelení otevřených ran české medicíny ale nemůže být řeč.

První listopad jako začátek stávky českých lékařů patří historii. Akce Lékařského odborového klubu, která se proměnila v osobní triumf jeho předsedy MUDr. Davida Ratha, v mnohém zpřehlednila situaci. O zklidnění poměrů nebo zacelení otevřených ran české medicíny ale nemůže být řeč. Do konce roku ostatně čeká zpolitizované zdravotnictví ještě několik horkých chvil. V listopadu má nový šéf rezortu Jan Stráský představit plán dlouhodobých reforem a před silvestrem by měl oznámit, nakolik se mu daří plnit nynější krátkodobý plán. Osmého prosince pak proběhne volební sjezd lékařské komory, který rozhodne o dalším postupu doktorů. Do konce roku se tedy ještě hodně změní: hodnocení posledních událostí však v mnohém napovídá, co se na zdravotnickém kolbišti odehraje v příštích týdnech.

Turkmeni na náměstí

Probíhající administrativní stávka většiny státních lékařů definitivně přinesla důkaz, že v českém zdravotnictví není něco v pořádku. Konec snu o bezproblémovém rezortu byl o to krutější, že jej doprovázela silná slova z dílny Rathova odborového klubu. „Ti, kteří rozhodují“, prý rozjeli zrůdnou reformu zdravotnictví, která doktory proměnila v „otroky pojišťoven, ministrů a všelijakých státních úředníků“. Lékaři jsou u nás údajně placeni „jako v Turkménii, pětkrát méně než jiní státní zaměstnanci“. A protože jsou „přímo odpovědni za zdraví občanů“, nemohou už se dívat na blížící se „krach celého zdravotnického systému“.Katastrofická euforie bílých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].