Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jeffrey Sachs: Pozor na banky!

Profesor Harvardské univerzity JEFFREY SACHS (39) je počítán k nejvýznamnějším světovým ekonomům posledního desetiletí. Působil jako ekonomický poradce v řadě krizových oblastí: v Bolívii (podařilo se mu zkrotit největší inflaci, která v době míru existovala), v Polsku (člen Balcerowiczova reformního týmu), Slovinsku a v letech 1992-94 v Rusku.

Profesor Harvardské univerzity JEFFREY SACHS (39) je počítán k nejvýznamnějším světovým ekonomům posledního desetiletí. Působil jako ekonomický poradce v řadě krizových oblastí: v Bolívii (podařilo se mu zkrotit největší inflaci, která v době míru existovala), v Polsku (člen Balcerowiczova reformního týmu), Slovinsku a v letech 1992–94 v Rusku.

Jedním z hlavních témat nedávné pražské konference, které jste se zúčastnil, byla proexportní politika. Jaký je váš názor na existenci státních institucí typu exportní banky nebo pojišťovny, které dotují vývoz de facto z peněz všech daňových poplatníků? Podle pragmatiků tyto instituce musí existovat, protože tomu tak je ve všech okolních státech, podle liberálního názoru jde o plýtvání peněz z rozpočtu, o podporu jedné skupiny podnikatelů na úkor druhých, o vítězství nejhrubšího lobbismu.

Oba tábory mají svým způsobem pravdu. Je fakt, že taková politika může přinést obrovské plýtvání penězi, může se změnit v politickou exhibici, jejímž cílem je zalíbit se nátlakovým skupinám. Může být ale také efektivní, především pak v případech, kdy pomáhá podnikům vstoupit či etablovat se na nějakém novém trhu. Pokud se provádí v omezeném rozsahu, jsem v zásadě pro. Nic se ale nemá přehánět.

Může být ale politika „v omezeném rozsahu“, tedy s omezenými prostředky, efektivní? Není potom zcela zbytečná?

Krátkodobé spolufinancování exportu státem, určitá taktická pomoc při otevření…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].