Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak se dělá komunální politika

Klid, s nímž se současné vedení Magistrátu hlavního města staví k výsledkům květnové interpelace opozičního poslance Martina Bursíka (Svobodní demokraté), je nevysvětlitelný.

Klid, s nímž se současné vedení Magistrátu hlavního města staví k výsledkům květnové interpelace opozičního poslance Martina Bursíka (Svobodní demokraté), je nevysvětlitelný. Přestože na základě Bursíkových údajů objevila kontrola v hospodaření Městské policie (jejímž vrchním velitelem je primátor) nesrovnalosti a podvody na hranici trestné činnosti, Jana Koukala to nevyvedlo z míry. Před měsícem označil tyto problémy za „dílčí“ a minulý týden vydal k věci jasné stanovisko: všechny otázky novinářů týkající se magistrátní kontroly jsou pro Jana Koukala „známkou čehosi nedobrého“, důkazem, že tazatel „preferuje bulvární senzačnost zpráv“. Výpovědní hodnota těchto poznámek sice leccos prozrazuje o samotném primátorovi, ale nic jiného. Důsledky, které radnice vyvodila z odhalených nešvarů, tak i nadále zůstávají zahaleny tajemstvím.

Kde jsme to vlastně večeřeli?

Bursíkova interpelace se opírala o důkazně podložené výtky proti hospodaření pražské Městské policie. Poslanec měl na mysli mimo jiné podivně neekonomický provoz automobilového parku, soukromé jízdy šéfů pražských strážníků služebními vozy a využívání mužů v černém coby nelegální ochranky primátora. Jan Koukal nejdříve většinu věcí popřel, ale Bursík dosáhl toho, že zastupitelstvo pověřilo kontrolní odbor magistrátu, aby provedl v Městské policii prověrku hospodaření. Většina Bursíkových námitek se ukázala jako oprávněná.Pokud se soustředíme jen na to nejdůležitější: kromě toho, že v době…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].