Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Amerika podle Farrakhana

"Pozvedněte dolarové bankovky a zamávejte s nimi nad hlavou na znamení ekonomické podpory naší budoucnosti!" a opravdu, zelené dolarové moře v rukou čtyř set tisíc Afroameričanů se rozvlnilo na ploše Capitol Hillu až po monumentální obelisk washingtonského památníku.

„Pozvedněte dolarové bankovky a zamávejte s nimi nad hlavou na znamení ekonomické podpory naší budoucnosti!“ a opravdu, zelené dolarové moře v rukou čtyř set tisíc Afroameričanů se rozvlnilo na ploše Capitol Hillu až po monumentální obelisk washingtonského památníku. Vše dostalo správné americké rozměry. „Nyní bankovky vložte do krabic našich dobrovolníků. Kdo to neudělá, nepodpoří naši společnou budoucnost!“ a opravdu, většina bankovek putuje do připravených bedýnek. Dobrovolníci jsou členové Národu islámu, jehož budoucnost je tím podpořena více než budoucnost kohokoliv jiného.Jsme svědky „milionového mítinku“, který 16. října uspořádal právě Národ islámu v čele se svým lídrem Louisem Farrakhanem.

Rozdělit, nikoliv spojit

Na tribuně se střídají řečníci: většina z nich mluví o nutnosti spojit síly černých, o ukončení zaběhaného životního stereotypu, který i v dnešní době předurčuje velkou část černošské populace v lepším případě do podřadné role, v horším přímo na zločineckou dráhu.Nejostřeji vystoupil sám Farrakhan. Nejdříve sice prohlásil, že pouze ve Spojených státech si může dovolit kritizovat vládu tak ostrým způsobem, ale tím jeho výčet hodnot americké společnosti končí. Začal opravdu od podlahy. Jako prvního si vzal na mušku prezidenta-zakladatele George Washingtona: hlasem biblického proroka několikrát zopakoval, že už on byl vlastníkem otroků. Následoval překvapivě i Abraham Lincoln a několik invektiv se našlo i pro posledního v řadě,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].