Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Slovensko je rozděleno na dva světy

PhDr. FRANTIŠEK ŠEBEJ, CSc. (* 1947) vystudoval psychologii na FF Komenského univerzity v Bratislavě, poté působil jako vědecký pracovník v ústavech SAV; v letech 1980-89 přednášel na bratislavské univerzitě.

PhDr. FRANTIŠEK ŠEBEJ, CSc. (* 1947) vystudoval psychologii na FF Komenského univerzity v Bratislavě, poté působil jako vědecký pracovník v ústavech SAV; v letech 1980–89 přednášel na bratislavské univerzitě. Publicista, zakladatel karate na Slovensku a bývalý trenér československé reprezentace. V letech 1990–92 člen předsednictva SAV, poslanec Sněmovny národů FS (za VPN, později ODÚ) a předseda jejího zahraničního výboru. V současné době působí jako prezident Společnosti makroekonomických a sociálních analýz a přednáší na univerzitě v Trnavě. V posledních volbách kandidoval za KDH jako nezávislý. Patří k nejvýraznějším postavám občanské pravice na Slovensku.

Je podle vás dnešní Slovensko demokratickou zemí?

Slovenská politická elita se sice chová a myslí jako bolševická nomenklatura, její legitimita však vznikla v demokratických volbách a pohybuje se v právním prostředí. Slovensko je vážně ohrožený, ale ještě demokratický stát. Je ovšem otázkou, co z právního, demokratického prostředí Mečiarovu vládu přežije. HZDS a SNS v sobě nosí obraz státu, který je možné realizovat jen přes mrtvolu občanské společnosti.

Existuje tedy možnost nastolení otevřené diktatury?

Politický styl, psychologie vůdců vládní koalice a jejich skutky naznačují, že ti lidé mají k diktatuře sklony. Postupně sahají na občanské svobody a lze jen těžko odhadnout, kam až budou mít kuráž jít. Na druhou stranu nelze odhadnout ani to,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].