Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Obrana pojišťoven

Systém financování zdravotní péče se stal námětem pro celonárodní diskusi. Jeden návrh za druhým se objevuje v periodickém tisku, zdaleka nejen odborném. Publikované návrhy mají některé společné rysy.

Systém financování zdravotní péče se stal námětem pro celonárodní diskusi. Jeden návrh za druhým se objevuje v periodickém tisku, zdaleka nejen odborném. Publikované návrhy mají některé společné rysy. Především nahlas nepožadují zvýšení státních dotací, ale spíše doporučují získat chybějící peníze pro zdravotnictví od ekonomicky aktivního obyvatelstva. Dále hledají soulad mezi solidárním systémem přerozdělování prostředků na zdravotnictví a volnou tržní ekonomikou v pevné víře, že jen ona dokáže nastolit rovnováhu mezi potřebami a zdroji jejich krytí. V neposlední řadě většina navrhovaných řešení vytváří složitější systém než ten, který nyní funguje.Politický leitmotiv většiny návrhů - kritika „socialistických rysů“ systému financování a proklamace o snížení počtu zdravotnických zařízení, lékařů či pojišťoven - ale spíše zamlžuje ekonomické vztahy, které jsou zásadní pro pochopení současných potíží. Popisem těchto vztahů se ve svém návrhu na změnu systému zabývá Svaz průmyslu a dopravy. Jeho „podnikatelský“ pohled na zdravotnictví je proto v mnohém užitečný.

Hlavní je hospodář

Východiskem analýzy Svazu průmyslu a dopravy bylo šetření ve vybraných zdravotních pojišťovnách a týkalo se celkem 4,1 milionu pojištěnců. Průzkum ukázal, že jádrem problému není objem finančních prostředků na zdravotnictví. Stručně řečeno, „zdraví lidu“ jsme teoreticky schopni zajistit, potíž je pouze v tom, že peníze ze systému unikají nežádoucími kanály.Zdravotnictví je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].