Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Normalizace na dráze

Slovy "čistka" nebo "normalizace" označují dnešní stav na ředitelství Českých drah bývalí železniční manažeři. Jedním dechem přidávají prosbu, aby nebyli jmenováni. "Mně by to nepomohlo a drahám by to ublížilo," říká na vysvětlenou jeden z nich.

Slovy „čistka“ nebo „normalizace“ označují dnešní stav na ředitelství Českých drah bývalí železniční manažeři. Jedním dechem přidávají prosbu, aby nebyli jmenováni. „Mně by to nepomohlo a drahám by to ublížilo,“ říká na vysvětlenou jeden z nich. Ví, o čem mluví: členové týmu někdejšího generálního ředitele Emanuela Šípa, který chtěl riskantní transformací přinutit ztrátový státní kolos k podnikání, jsou v těchto dnech na přání odborářů odvoláváni z funkcí, případně vyhazováni z práce. Dva již železnici opustili, tři další přišli o svou funkci a šestému to hrozí k 31. říjnu.

Listina plná omylů

Všechno začalo 18. září. Tehdy se odboráři na jednání s tehdejším ministrem dopravy Stráským (ODS) dožadovali splnění svého posledního stávkového požadavku: ať z vedení odejdou „pracovníci, kteří nesou odpovědnost za současný stav“. Ministr - prý ve snaze uchovat alespoň část Šípova týmu - oponoval, že není jasné, koho tím odboráři míní. Odpověď přišla ještě týž den. V půl osmé večer předal místopředseda Odborového sdružení železničářů Miroslav Kapoun tehdejšímu generálnímu řediteli Českých drah Rudolfu Mládkovi soupis patnácti jmen, který později proslul jako „černá listina“. Jména jsou rozdělena do dvou skupin: prvních jedenáct je nadepsáno „transformační tým“, zbylá čtyři nesou poněkud nepochopitelné označení „ad hoc členové“.O předání seznamu existuje protokol, v němž dva svědci potvrzují, že jej Mládkovi přinesl odborář Kapoun. Ten nicméně vše popírá: …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].