Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kmitočty pro elitu

Minulé pondělí otiskly Lidové noviny zprávu, podle níž TV Premiéra usiluje o získání "některých kmitočtů", jichž využívá či má v nejbližší době využívat ČT 2.

Minulé pondělí otiskly Lidové noviny zprávu, podle níž TV Premiéra usiluje o získání „některých kmitočtů“, jichž využívá či má v nejbližší době využívat ČT 2. Premiéra si tak hodlá polepšit v konkurenčním boji s TV Nova, jelikož za současného stavu pokrývá její signál pouze 60 % území. Pro svůj požadavek získala neoficiální oporu u parlamentem jmenované Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a u některých poslanců. Jde o hodně: kmitočty ČT 2 jsou veřejnoprávní televizi prozatímně přiděleny jen do konce letošního roku, a od ledna má jejich další osud určit zákon. Poslanci mohou tedy usoudit, že diváků ČT 2 je příliš málo na to, aby pro ně vysílal celoplošný okruh. Mohou působení ČT 2 úplně zrušit, anebo výrazně omezit ve prospěch soukromých televizí, konkrétně Premiéry. Mohou také kmitočty obou stanic prostě prohodit. Možností je řada, ale jisté je, že rozhodnutí parlamentu určí způsob existence všech českých televizí na mnoho let dopředu. Ve hře jsou nedávno dobudované vysílače, podíl na reklamním trhu, a především sama účast státu v televizní sféře. Požadavek Premiéry tak otevřel veřejnou diskusi na téma, nakolik je televizní sféra kulturou, a nakolik má podléhat liberálním tržním zákonům.

Fiktivní nebezpečí soukromého monopolu

Program čtyř českých pozemních okruhů se od rozpadu Československa jasně vyhranil: Na jedné straně stojí komerční Nova se sedmdesátiprocentní sledovaností, na opačném konci ČT 2 zaměřená na elitní diváckou obec. Ta ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].