Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Hlavně aby hřálo slunce

Vítězem nejprestižnějšího předkola polských prezidentských voleb, uskutečněného v malé obci Wrzesnia u Poznaně, se v půli října stal vůdce postkomunistů Aleksander Kwasniewski.

Vítězem nejprestižnějšího předkola polských prezidentských voleb, uskutečněného v malé obci Wrzesnia u Poznaně, se v půli října stal vůdce postkomunistů Aleksander Kwasniewski. Získal 49 % hlasů, zatímco v pořadí druhý favorit, Lech Walesa, sotva 13 %. Přesto stále není jasné, kdo se v Polsku po listopadových volbách stane na nejbližších pět let hlavou státu.Příčina je zřejmá. Prezidentské volby totiž v Polsku probíhají ve dvou kolech. První se uskuteční 5. listopadu a podle nejnovějších průzkumů by v něm měl s převahou vyhrát Aleksander Kwasniewski. Získá kolem 30 % hlasů. Na druhém místě pravděpodobně skončí současný prezident s asi 20 % hlasů.Jisté šance na druhé místo má stále i Hanna Gronkiewiczová-Waltzová, navzdory ne právě vysokým preferencím (nyní 12 %). Ovšem pod podmínkou, že další kandidáti, kteří jsou bez šance na vítězství, vyzvou své voliče, aby hlasovali právě pro ni, a ne pro Lecha Walesu. Je to reálné, pokud se mezi nimi octnou - jak se nyní ve Varšavě spekuluje - i „průměry“ typu Jacka Kuroně (8 %) nebo bývalého premiéra Jana Olszewského (kolem 5 %).

Mohou rozhodnout promile

Po prvním kole však 19. listopadu proběhne kolo druhé, v němž se už utkají pouze dva nejlepší kandidáti. Poměr sil se tu už změní. Podle průzkumů by měl ve druhém kole nad vůdcem postkomunistů zvítězit jak Lech Walesa, tak popřípadě Hanna Gronkiewiczová-Waltzová. Obecně totiž platí francouzské pořekadlo, že v prvním kole se volí, a ve druhém už jen eliminuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].