Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Co ukázal krach České banky

Po více než roce relativního klidu otřásá tuzemskou bankovní scénou nový skandál. Po Bance Bohemia, AB bance a Kreditní a průmyslové bance se do existenčních potíží dostal další peněžní ústav: Česká banka.

Po více než roce relativního klidu otřásá tuzemskou bankovní scénou nový skandál. Po Bance Bohemia, AB bance a Kreditní a průmyslové bance se do existenčních potíží dostal další peněžní ústav: Česká banka. A opět jsou tu známé fronty rozčilených vkladatelů před uzavřenými pobočkami, opět tu jsou útočná prohlášení managementu banky, který odmítá opatření centrální ČNB.

Hazardéři

Česká banka, podobně jako Banka Bohemia či AB Banka, patří k peněžním domům, které se u nás řadí spíše k ústavům na pomezí menší a střední velikosti. Nejde tedy o typickou „malou banku“. Malé ostatně nejsou ani finanční machinace a podivné transakce, které jejímu krachu předcházely. Nejde sice - alespoň zatím - o skandál srovnatelný s případem Bohemie, nicméně faktem je, že se v souvislosti s Českou bankou až příliš často mluví o spojení s ruským organizovaným zločinem. Skutečností také je, že v případu figuruje „podnikatel“ a známý dlužník FNM Komanický, který bance dluží stamiliony korun. Dále je tu řadu „podivných“ půjček firmám napojeným na vedení banky, je tu Česká spořitelna (dosud majoritně vlastněná státem), která v bance doslova utopila miliardy. V neposlední řadě je tu pak fakt, že - jak zjistila MF Dnes - u banky má nesplacený úvěr i firma, jejímž spoluvlastníkem je člen bankovní rady ČNB Miroslav Kučera. Stejně jako v případu Bohemie je tedy zřejmé, že na krachu České banky řada lidí vydělala stamiliony.Nyní se ale zastavme u něčeho jiného: u drobných vkladatelů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].