Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Černý generál zvažuje Bílý dům

Osmapadesátiletý Colin Powell nedávno dokončil dvacetidenní pouť po Spojených státech, vyplněnou projevy propagujícími jeho autobiografii "Moje americká cesta".

Osmapadesátiletý Colin Powell nedávno dokončil dvacetidenní pouť po Spojených státech, vyplněnou projevy propagujícími jeho autobiografii „Moje americká cesta“. Nyní se rozhoduje, zda bude příští rok usilovat o místo za stolem v Oválné pracovně Bílého domu. To je tradičně vyhrazeno pouze americkým prezidentům.

Muž, který zahnal Saddáma

Colin Powell, Reaganův poradce pro otázky národní bezpečnosti a pozdější předseda sboru náčelníků štábu, má rád soukromí. Rozhodnutí o možné kandidatuře tedy padne po důkladném zvážení všech pro a proti - v kruhu rodiny a nejbližších přátel. Jeho žena Alma, s níž má Powell tři děti, je proti. Má k tomu dobré důvody.V posledních letech se i kvůli přebujení médií stal z politiky drsný divácký sport. Američané si potrpí na box, ovšem to, co se odehrává v předvolebních kampaních, překonává všechny háky a direkty. Kandidáti na sebe lijí kbelíky špíny a osočují se ze skutečných či domnělých hříchů, spáchaných před mnoha lety. Jejich volební štáby zaměstnávají specialisty na „negativní kampaň“. Ti usilují o dokonalý atentát na charakter soupeře.Mnoho přátel, jako například někdejší Reaganův personální šéf Kenneth Duberstein či bývalý náměstek ministra obrany Richard Armitage, na Powella naléhá, aby se o kandidaturu ucházel. Daleko od pravdy nebude názor, že oba přitom počítají s případnými vládními posty. Existují ovšem noblesnější důvody pro Powellovu kandidaturu. Úcta, kterou Američané bývalému generálovi - hrdinovi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].