Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Kupte si své stáří

Za starším párem na bicyklech zapadá slunce. Dědeček a babička, obklopeni dětmi a vnoučaty, se v podzimní krajině radují z klidného stáří. Takto nejčastěji vypadají reklamy českých penzijních fondů.

Za starším párem na bicyklech zapadá slunce. Dědeček a babička, obklopeni dětmi a vnoučaty, se v podzimní krajině radují z klidného stáří. Takto nejčastěji vypadají reklamy českých penzijních fondů. „Chtělo by to víc humoru a vtipu,“ míní nespokojeně viceprezident Asociace reklamních agentur Jiří Mikeš. „Finanční ústavy jsou vůbec v reklamě až příliš seriózní, a lidé z nich pak mají podvědomý strach.“ Zkušený profesionál zároveň přiznává, že i jemu se kampaně penzijních fondů pletou.Přesto se během posledních dvanácti měsíců připojistilo na stáří přes milion Čechů. Je to neuvěřitelně vysoké číslo, srovnatelné jenom s počtem diků v kuponové privatizaci. Těch sice bylo ještě několikrát více, museli ale sáhnout do svých peněženek jenom pro tisícikorunu, zatímco klienti penzijních fondů pro srovnatelnou částku každý měsíc. Co je k tomu donutilo? a dostanou své peníze nazpět?

Odbory se vzdaly

Odpovědí na otázku „proč spořit“ je snadná důchodová aritmetika. Jestliže si dnešní průměrný penzista myslí, že se mu vede špatně, může mít jedinou útěchu: jeho potomkům se za 25 let bude bez připojištění vést ještě mnohem hůř. Letošní průměrný státní důchod tvoří zhruba polovinu průměrné mzdy, v roce 2020 se ale podle prognóz Ministerstva práce tento poměr zvýší na hrozivých 1:3. Na udržení životní úrovně totiž stát nenajde v rozpočtu peníze: lidé se budou dožívat čím dál vyššího věku a přitom bude klesat počet pracujících, kteří vydělávají a platí daně. Kdo tedy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].