Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

V naší psychice je něco nezdravého

Doc. RNDr. HANA LIBROVÁ, CSc. (52) studovala biologii, chemii a postgraduálně společenské vědy. Od roku 1968 přednáší sociologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Doc. RNDr. HANA LIBROVÁ, CSc. (52) studovala biologii, chemii a postgraduálně společenské vědy. Od roku 1968 přednáší sociologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Zabývá se sociologickými aspekty ekologických problémů: vypracovala několik studií zaměřených na venkov a krajinu, vydala tři knihy, z nichž poslední Pestří a zelení (o lidech, kteří se stěhují z měst na venkov a dobrovolně žijí ve skromných podmínkách) se stala téměř bestsellerem. H. Librová je vdaná, má dceru.

Jak spolu souvisí sociologie a ekologie?

Ekologie vznikla v době, kdy se sociologie začala rozvíjet. Oba obory se ovlivňovaly: pod vlivem ekologie vznikla v sociologii disciplína sociální ekologie, již zajímaly lidské vztahy i sociálně patologické jevy v průmyslových městech, otázky sousedství a podobně. Dnes je ale jejich společný bod spíš jinde: příčinou neblahého ekologického vývoje, a tudíž je i klíčem k řešení je chování člověka. Ekologové vědí, že nemohou řešit problémy bez porady společenských věd.

Co si myslíte o budoucnosti měst?

V 19. století se vyhranily dva názory. Ten staromilský tvrdil, že město je sídlem kriminality, alkoholismu a prostituce. Stěhování do měst bylo chápáno jako součást neblahého civilizačního trendu. Druhý názor shledával naopak město tím nejlepším sídlem pro život člověka a doufal, že zeměkouli pokryje jedno velké město - ekumenopole. Oba trendy v sociologii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].