Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hlavně se musíme domluvit

Dlouho očekávaná studie o rozšíření NATO, přezdívaná "proč a jak", spatřila světlo světa ve čtvrtek 28. září. Ten, kdo ji zevrubně pročetl, se nedozvěděl nic nového. Prakticky vše, co stojí na jejích stránkách, bylo publikováno v předchozích měsících ve světovém tisku.

Dlouho očekávaná studie o rozšíření NATO, přezdívaná „proč a jak“, spatřila světlo světa ve čtvrtek 28. září. Ten, kdo ji zevrubně pročetl, se nedozvěděl nic nového. Prakticky vše, co stojí na jejích stránkách, bylo publikováno v předchozích měsících ve světovém tisku. Rovněž její vyznění lze shrnout do obligátní věty novinových komentářů: zda to tak bude opravdu, ukáže teprve budoucnost. Rozdíl je jediný: namísto osobního názoru toho či onoho analytika nebo publicisty je dotyčná studie oficiálním názorem Severoatlantické aliance. Proto se také úzkostlivě vyhýbá náznaku odpovědi na otázku „kdo a kdy“.

Proč NATO bude růst

Abychom nekřivdili, určitý vývoj v nuancích můžeme pozorovat. Strobe Talbott, náměstek amerického ministra zahraničí, publikoval 10. srpna článek s titulem „Proč by NATO mělo růst“ (viz Respekt 38/95). První podkapitola první kapitoly oficiální studie, vydané o sedm týdnů později, nese název „Proč NATO bude růst“. Avšak stačí se podívat na vyhlášení severoatlantických ministrů obrany z minulého týdne, abychom se vrátili na zem. Rozšíření se pozastavuje do prezidentských voleb v Rusku a Spojených státech, tedy do počátku roku 1997. Kondicionál zatím zmizel pouze na papíře. Přitom čtenáři německého magazínu Der Spiegel si tuto zprávu - byť jako spekulaci - mohli přečíst už 21. srpna. Z toho je alespoň vidět, jaká je hodnota informací v seriózním tisku. Ale zpět k zářijové studii.Proč se bude NATO rozšiřovat? Pokud si odmyslíme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].