Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Na burze je živo

Předminulý týden zpevnily ceny akcií na pražské burze o jeden a tři čtvrtě procenta. Minulý týden se však stalo to, co většina makléřů předvídala - kurzy poprvé po osmnácti dnech poklesly.

Předminulý týden zpevnily ceny akcií na pražské burze o jeden a tři čtvrtě procenta. Minulý týden se však stalo to, co většina makléřů předvídala - kurzy poprvé po osmnácti dnech poklesly. Ztrátu dvou třetin procenta zaznamenala burza v úterý. V následujících třech dnech ji však opět dohnala. Jednalo se tedy o lokální pokles, který bude podle prognóz čas od času přerušovat současné oživení.

Konjunktura na kapitálovém trhu trvá již tři měsíce. Kurzy akcií si za tuto dobu polepšily v průměru o více než sedmnáct procent. Růst je navíc podporován zvýšenou obchodní aktivitou investorů. Týdenní objemy obchodů se na burze pohybují kolem čtyř miliard korun, což je zhruba dvakrát více než o prázdninách. Díky tomu se v uplynulých čtrnácti dnech podařilo překročit hranici sto miliard v tomto roce. Pokud se současný trend podaří udržet, bude celkový výsledek na konci roku více než dvojnásobný oproti loňsku, kdy dosáhl objem obchodů dvaašedesáti miliard korun.

Oživení se dotklo i druhého kapitálového trhu, RM-Systému. Ceny v podstatě kopírují burzovní vývoj. Objemy obchodů zde dosahují rekordních hodnot. V průměru se pohybují na hranici třiceti milionů korun denně. To je podle představitelů RM-S dostatečný objem na to, aby se tento systém udržel a dále rozvíjel. Za hranici přežití je považováno deset milionů.

Předminulou středu a čtvrtek se však na RM-Systému vůbec neobchodovalo. Důvodem byl kolaps centrálního počítače ve Středisku cenných papírů. Burzy se závada…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].