Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jak se dělají hranice

Pro názornost - a jako ilustraci ke komentáři na straně 3 - publikujeme několik map, které ukazují vývoj situace v Bosně a Hercegovině z první poloviny devadesátých let a ve Svaté zemi z konce let čtyřicátých.

Pro názornost - a jako ilustraci ke komentáři na straně 3 - publikujeme několik map, které ukazují vývoj situace v Bosně a Hercegovině z první poloviny devadesátých let a ve Svaté zemi z konce let čtyřicátých.

Bosna a Hercegovina

První mapa znázorňuje etnické poměry v Bosně před válkou: jde o zpracování výsledků sčítání lidu z roku 1981, aktualizované k roku 1991 - podle okresů s absolutní či alespoň relativní převahou Muslimů, Srbů či Chorvatů.Druhá mapa zachycuje vojenskou situaci tak, jak se vyvinula - a na dlouho zakonzervovala - brzy po vypuknutí války v roce 1992. Rozlišuje oblasti v držení sarajevské vlády a bosenských Chorvatů, neboť v mezidobí spolu tyto dvě síly tvrdě bojovaly.Třetí mapa ukazuje poměry, které se ustálily loni, když se ustavila muslimsko-chorvatská federace. Proto už nerozlišuje oblasti pod přímou kontrolou sarajevské vlády a bosenských Chorvatů.Čtvrtá mapa vyjadřuje nynější poměry - alespoň zhruba, neboť v detailech se situace stále vyvíjí. Po červencových útocích přestaly existovat muslimské enklávy Srebrenica a Žepa a po zářijové vládní ofenzívě se velmi zúžila oblast v západní Bosně pod srbskou kontrolou.

Svatá země

První mapa ukazuje návrh na rozdělení Palestiny podle plánu OSN z 29. listopadu 1947. I když si odmyslíme násilné paralely, podobnost s plány na rozdělení Bosny bije do očí: dva státy, oba rozčleněné do tří segmentů (k arabskému měla ještě patřit enkláva Jafo u Tel Avivu), a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].