Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co je nám do vašich peněz

Po Telecomu a poště převzalo štafetu úřednické bohorovnosti Středisko cenných papírů (SCP). Už počátkem letošního roku se jeho zaměstnanci nechali několikrát napálit a na falešné doklady vydali zlodějům akcie svých nic netušících klientů.

Po Telecomu a poště převzalo štafetu úřednické bohorovnosti Středisko cenných papírů (SCP). Už počátkem letošního roku se jeho zaměstnanci nechali několikrát napálit a na falešné doklady vydali zlodějům akcie svých nic netušících klientů. Pět set drobných akcionářů tak přišlo dohromady o deset milionů korun. Koncem léta se podvodníci i Středisko zlepšili: stačilo pár amatérsky padělaných plných mocí, aby trojice slovenských fondů přišla o cenné papíry za téměř 400 milionů. „Riziko nelze vyloučit nikdy. Když sedáte do auta, taky vám nikdo nezaručí, že přežijete,“ vysvětluje svůj pohled na věc ředitel SCP Jiří Sedláček. Jeho argumentace má ovšem podstatnou vadu na kráse: ve svém oboru je Středisko státním monopolem. Jde tedy o „auto“, do něhož každý majitel cenných papírů nasednout prostě musí, i kdyby se mu nechtělo sebevíc. Trochu promyšleněji než ředitel Sedláček hájí barvy svého týmu šéfka kontrolního oddělení SCP Marie Machková: „Naši pracovníci všechno zkontrolovali. Proč se nás nezeptáte, kolika podvodům už jsme zabránili?“ Kdo ji vezme za slovo, dozví se následující číslo: za celou dobu své existence překazila ostražitost pracovníků Střediska šest pokusů o podvodné převedení akcií.

Lepidlo, foťák a počítač

Podvést Sedláčkovy úředníky nevyžaduje žádné padělatelské mistrovství. Letos v zimě zmizely několika stovkám diků všechny akcie z kuponové privatizace. Ukradené cenné papíry pak (dodnes neznámí) podvodníci obratem prodali na burze. Lidé na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].