Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ve jménu matky strany

Kdyby byl Ing. JUDr. Jozef Spišiak skutečně majorem Bezpečnostní a informační služby (BIS), jak před týdnem uvedl tiskový mluvčí ODA David Rožánek, dopustila by se Kalvodova vládní strana ve světě ojedinělého "provalu".

Kdyby byl Ing. JUDr. Jozef Spišiak skutečně majorem Bezpečnostní a informační služby (BIS), jak před týdnem uvedl tiskový mluvčí ODA David Rožánek, dopustila by se Kalvodova vládní strana ve světě ojedinělého „provalu“. V moderní historii není znám případ, kdy by ministr veřejně denuncoval pracovníka tajné služby svého státu za to, že „pod krytím“ vykonává příkazy instituce řízené vládou. Krok Občanské demokratické aliance má pouze jediné vysvětlení: byl to právě Jozef Spišiak, kdo ve funkci nuceného správce Kreditní a průmyslové banky objevil padesátimilionový dluh, který ODA u tohoto finančního domu měla. A šéfové Aliance zřejmě dospěli k názoru, že „zpochybněním“ Spišiaka odsunou do pozadí machinace, kterými se svůj dluh pokusili splatit. Ať už tato strategie bude mít úspěch nebo ne, faktem zůstává, že Jozef Spišiak majorem BIS není. Popírá to jak on sám, tak i šéf kontrarozvědky Stanislav Devátý. Oba přitom nabízejí věrohodný důkaz: výplatní listiny BIS.

Nevěděl jsem, do čeho jdu

Obvinění Kalvodovy strany odstartovala pátrání tisku po tom, kdo je vlastně Jozef Spišiak. „Během týdne jsem se dočetl, že jsem agent StB, že jsem byl napojen na KGB, dělal jsem vojenského rozvědčíka a osobního strážce kosmonautu Remkovi. Nic z toho není pravda,“ říká o sobě náhle tak známý úředník České národní banky.Pochází ze Slovenska, do Prahy přišel počátkem osmdesátých let. Nastoupil na ministerstvo obrany, kde pracoval ve „finanční službě“. Tři roky strávil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].