Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zbrojaři otevřeli nový soudek

Obraz generálního ředitele plzeňské Škodovky coby tvrdého a chladně kalkulujícího byznysmana asi nebude úplný. Lubomír Soudek totiž také miluje kulturu a dokonce neváhá utratit miliony, aby mohl se svými oblíbenými tvůrci seznámit i veřejnost.

Obraz generálního ředitele plzeňské Škodovky coby tvrdého a chladně kalkulujícího byznysmana asi nebude úplný. Lubomír Soudek totiž také miluje kulturu a dokonce neváhá utratit miliony, aby mohl se svými oblíbenými tvůrci seznámit i veřejnost. Důkaz o tom najdeme na bilboardech vylepovaných právě v Praze. Červené plakáty oznamují, že ve Veletržním paláci proběhnou na konci října Íránské kulturní dny. Pořadatelem, který celou akci platí (jen samotný pronájem paláce přijde na půl milionu korun), je Škoda Plzeň.

Nechceme dělat problémy

Kulturní dny země, která je demokratickým světem považována za hlavního sponzora mezinárodního terorismu a projevem její kulturní politiky je například rozsudek smrti nad Salmanem Rushdiem, se v Česku nepořádají každý měsíc. Celé akci dodává pikantní rozměr i fakt, že právě s Íránem a Lubomírem Soudkem je spojen zřejmě největší mezinárodní skandál, do nějž byla Česká republika za dobu své existence zatažena. V prosinci 1993 totiž vyšlo najevo, že Soudek nabízel při své tehdejší teheránské misi tamním vojenským špičkám nejen modernizaci tanku T - 72 či rakety typu země - vzduch, ale i atomové reaktory zneužitelné pro íránský jaderný program. New York Times dokonce tehdy Česko nazvaly „ke všemu ochotným obchodníkem se smrtí“. Zdrženlivost, se kterou se k akci postavila česká oficiální místa, je proto pochopitelná. Ministerstvo zahraničí sice na dotaz Ministerstva kultury sdělilo, že proti konání kulturních dnů "nemá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].