Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zastavit volný pád

"Máme nesmírné ekonomické problémy, protože pojišťovny neplatí," stěžuje si spolumajitel porodnické kliniky v Zábřehu Miroslav Macek.

„Máme nesmírné ekonomické problémy, protože pojišťovny neplatí,“ stěžuje si spolumajitel porodnické kliniky v Zábřehu Miroslav Macek. Bývalý ředitel zadlužené Hornické zaměstnanecké zdravotní pojišťovny Pavel Petržílek vidí problém z opačné strany: „Lékaři po nás chtějí víc peněz, než vybereme na pojistném.“ Nakonec se ale shodnou: „Chyba je jednoznačně v systému.“ Tyto stížnosti jsou zajímavé tím, kdo je říká: Macek je členem výkonné rady ODS a Petržílek poslancem ČSSD. Je pravděpodobné, že z jejich návrhů, jak změnit systém, vyrostou zdravotní odstavce programů, které předloží ve volbách dvě největší politické strany.

Proti Rubášovi

O pětimiliardovém dluhu českého zdravotnictví se mluví už přes rok, přesto je asi poslední věcí, která by pacienta zajímala. Ministr Rubáš občany koneckonců uklidňuje statistikami, kolik zdravotníci nakoupili přístrojů a kolik provedli operací. Lidé z praxe to vidí jinak. „Když padáte z desátého patra, ještě v pátém si můžete říkat, že se máte bezvadně,“ opakuje od začátku roku M. Macek. Nemá prý cenu čekat, až dluh naroste tak, že opravdu nebude na léčení. Odmítnutí pacienti Hornické pojišťovny jsou první vlaštovkou, která se osobně dotýká právě bývalého ředitele HZZP Petržílka.Oba nespokojenci dávají vinu za současný stav právě Rubášovi. Pokud jsou nemocnice zadlužené, tvrdí Macek, může to být chyba ředitelů, a Rubáš by je měl vyměnit. Pokud za to ředitelé nemohou, měl by se změnit systém financování. Ministr…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].