Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Těžký stín nad Slovenskem

Dvacet dnů po únosu mladšího Kováče do Rakouska se v jeho kauze objevují zřetelné známky "mediální únavy". Nemizí sice z titulních stránek slovenských deníků, ale ztratila už přitažlivost detektivky vysílané v přímém přenosu.

Dvacet dnů po únosu mladšího Kováče do Rakouska se v jeho kauze objevují zřetelné známky „mediální únavy“. Nemizí sice z titulních stránek slovenských deníků, ale ztratila už přitažlivost detektivky vysílané v přímém přenosu. Zmizely dramatické zvraty a senzační odhalení, víceméně se rekapituluje a spekuluje.Hrdina první části příběhu, odvolaný vyšetřovatel Šimonič, se v dalších a dalších tiskových prezentacích už pouze opakuje. Jeho bájný tým složený z policajtů, kteří by mu pomáhali ve svém volném čase, má „nastoupit“ až 1. října. Čarnogurského vyšetřovací skupina poslanců KDH se po „zásahu“ na hraničním přechodu v Bergu, kde předseda křesťanských demokratů osobně zjistil údajné falšování knihy služeb, též odmlčela a vyšetřovatelé „normální“, tedy z policejního sboru, jsou pochopitelně skoupí na slovo. Opadla i počáteční investigativní horečka novinářů. Ale nejvíce ubrala na sledovanosti únosu jeho „nástupnická“ aféra: po Mečiarově mítinkové provokaci, kterou Kováč „zbaštil“ s bezelstností pětiletého kluka, propukla minulý týden totální válka mezi vládou a prezidentem.

Žádnou verzi nelze vyloučit

Stále přetrvávají nejasnosti a dohady. Rakouský vyšetřující soudce Loziczky, který má rozhodnout mezi vydáním uneseného německým orgánům a jeho navrácením na Slovensko, prodloužil tzv. vydávací vazbu o další měsíc. Pokus vídeňského obhájce o propuštění na kauci skončil fiaskem, což nesvědčí zrovna ve prospěch prezidentova syna. Právě tak ani materiál…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].