Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Přišel čas říci Zemanovi dost

Místopředseda ODS a ministr zahraničí doc. Ing. Josef Zieleniec, CSc. ('49) vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Působil ve Výzkumném ústavu strojírenské technologie, v Ekonomickém ústavu ČSAV; v roce 1990 se stal ředitelem CERGE, v roce 1992 ministrem.

Místopředseda ODS a ministr zahraničí doc. Ing. Josef Zieleniec, CSc. ('49) vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Působil ve Výzkumném ústavu strojírenské technologie, v Ekonomickém ústavu ČSAV; v roce 1990 se stal ředitelem CERGE, v roce 1992 ministrem. Patří k zakládajícím členům ODS a je hlavním autorem všech jejích programových materiálů. Podle výzkumů veřejného mínění je Zieleniec nejpopulárnějším politikem ODS (celkově čtvrté místo) a v rámci strany je všeobecně považován za muže číslo dvě.

Sdílíte názor Václava Klause, že transformace u nás už skončila?

Nepochybně skončily systémové kroky. Máme právní systém a ekonomický systém, který je kompatibilní a srovnatelný s klasickým západním systémem svobodné společnosti. Formálním dokladem toho je i fakt, že právě končí přijímací procedura pro naše členství v Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj - OECD. Jsou tedy položeny koleje, po kterých se rozjíždíme vpřed. Aby se ale vyjevil celý potenciál systému, aby vlak nabral rychlost, k tomu je třeba ještě nějaký čas.

Znamená to, že principy svobodné společnosti jsou u nás natolik pevně vybudovány, že je nemůže ohrozit ani případné vítězství levicové opozice - například sociální demokracie?

Samozřejmě všechno je tak trvalé, jak trvalá je vůle občanů. Vezmu-li program české sociální demokracie a rétoriku jejích klíčových představitelů, musím bohužel říci, že ČSSD je dnes stranou, která se chce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].