Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pořádnou lež ničím nenahradíš

Předminulou neděli se Miloš Zeman v diskusi s Josefem Zieleniecem na TV NOVA vytasil s dalším "odhaleným" podvodem současné vládní garnitury. Jako protiargument k plánům vlády snížit počet služebních automobilů šéf sociálních demokratů naznačil, že si politické špičky státu tyto vozy levně odkoupí pro soukromé potřeby.

Předminulou neděli se Miloš Zeman v diskusi s Josefem Zieleniecem na TV NOVA vytasil s dalším „odhaleným“ podvodem současné vládní garnitury. Jako protiargument k plánům vlády snížit počet služebních automobilů šéf sociálních demokratů naznačil, že si politické špičky státu tyto vozy levně odkoupí pro soukromé potřeby. „Nedávno jsem se seznámil s interním příkazem, podle něhož mají být zahraniční vozy po ujetí 100 000 km odprodány za zůstatkovou cenu vládním představitelům a ředitelům odborů,“ řekl doslova vůdce naší nejsilnější opoziční strany. Jaká je skutečnost?

Informace od šoféra

„Všechny informace jsem měl od paní Kořínkové,“ říká Zeman s odstupem několika dnů a o svém televizním vystoupení se již dál nechce bavit. Místopředsedkyně ČSSD je sdílnější: „Za mého účinkování ve vládě to byla běžná praxe. Služební auta se státním zaměstnancům prodávala za zůstatkovou cenu. I nyní je tomu tak - i když o žádných konkrétních případech nevím.“ Podle bývalé federální ministryně kontroly to však není na závadu. Na možnost nešvarů je totiž prý potřeba upozorňovat s předstihem. Podle Kořínkové to dokládá i osud jejího ministerského mercedesu: ten prý po příchodu Klausova kabinetu k moci skončil „kdesi“ na Úřadu vlády ČR. Informaci o tom poskytl paní Kořínková její bývalý šofér.Skutečnost je mnohem prostší. Vyhláška, o níž se Kořínková a Zeman zmiňují, ve skutečnosti již tři roky neexistuje - přestala platit spolu s rozpadem Československa. Tehdy skutečně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].