Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Moravec drží v šachu ODA

Stop trestnímu stíhání bývalého tajemníka ODA Josefa Reichmana a jednatelů firmy Marklap Michaela Macka a Adolfa Klapky, které před čtrnácti dny vystavil šéf pražského Úřadu vyšetřování Richard Maleček, se stalo pro Kalvodovu stranu Pyrrhovým vítězstvím.

Stop trestnímu stíhání bývalého tajemníka ODA Josefa Reichmana a jednatelů firmy Marklap Michaela Macka a Adolfa Klapky, které před čtrnácti dny vystavil šéf pražského Úřadu vyšetřování Richard Maleček, se stalo pro Kalvodovu stranu Pyrrhovým vítězstvím. Její čelný představitel byl sice před zákonem očištěn, ale zároveň se ukázalo, že aliance hrála v celém případu daleko podstatnější roli, než se během celé nekonečně se vlekoucí aféry zdálo.

Pohádkový princ

Macek a Klapka byli zatčeni loni v listopadu. Proč, je notoricky známo. Policie je podezřívala z podvodu, kterého se měli dopustit tím, že v roce 1992 „nefinančním vkladem“ zvýšili základní jmění své firmy Marklap ze sta tisíc na dvaapadesát milionů a za tuto sumu pak podnik prodali Kreditní a průmyslové bance Antonína Moravce. Tím ji v očích mužů zákona ošidili, nicméně vyšetřování bylo nakonec zastaveno, neboť sám bankéř si na nic nestěžoval.Mimořádně zajímavým aspektem celé věci bylo to, proč vlastně byla provedena. Peníze za bezcennou firmu Marklap vyplatila Moravcova banka na konto podnikatele Klapky, odkud během jediného dne zmizely neznámo kam. Díky vyšetřování je v této věci nyní jasno: suma byla převedena na účet Občanské demokratické aliance, která ji použila na uhrazení svého stejně vysokého dluhu u Moravcovy banky. ODA dnes nepochopitelné obchodní kolečko vysvětluje jako „běžný sponzoring“. Dvaapadesát milionů je ovšem podpora z říše pohádek - bezkonkurenčně největší loňský dar…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].