Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Evropa začíná v Sarajevu

Koncem října proběhne v Toulouse v pořadí už páté celonárodní shromáždění spolků a společností, jež podporují Bosnu a Hercegovinu. Tato akce má především zformulovat postoj celého hnutí k rychle se vyvíjející situaci v bývalé Jugoslávii.

Koncem října proběhne v Toulouse v pořadí už páté celonárodní shromáždění spolků a společností, jež podporují Bosnu a Hercegovinu. Tato akce má především zformulovat postoj celého hnutí k rychle se vyvíjející situaci v bývalé Jugoslávii. Nutno zdůraznit, že jde o věc v Evropě ojedinělou. Reakce na balkánský konflikt byla živá ve všech evropských zemích, ať už šlo o přijímání uprchlíků nebo o humanitární pomoc Bosně. Ve Francii se však tyto snahy už přes dva roky koordinují na národní úrovni.

Vystoupit ze stereotypů

Hnutí Občané a občanky pro Bosnu je ryze občanské, neustále vznikající a s minimálními trvalými strukturami. Jako takové existuje jen během konventů a jednotlivých akcí. Vzniklo mimo jakékoliv politické uskupení na protest proti francouzské vládní politice vůči Balkánu a nehybnosti ostatního světa. Nejprve se ozvaly některé osobnosti za války v Chorvatsku. Kritizovaly neochotu vidět, co se opravdu děje, a vystoupit z pojmových stereotypů (Chorvat = ustašovec). Obrat nastal s válkou v Bosně během roku 1992, kdy vyšla najevo srbská politika etnických čistek, systematického znásilňování a svět oblétly záběry koncentračních táborů.Symbolem se stává obklíčené Sarajevo. Koncem roku 1992 se hnutí rozrostlo natolik, že vznikla myšlenka svolat národní konvent. Po neúspěchu první svolané demonstrace na jaře 1993 byly připraveny tři velké akce, jež měly zmobilizovat veřejnost. Prolomit nezájem se podařilo operací „Sarajevo - hlavní město kultury“.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].