Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Co znamená Oslo II

Uplynuly dva roky od velké show, kdy se na trávníku před Bílým domem dohodli izraelský premiér Rabin a šéf Organizace pro osvobození Palestiny Arafát, že budou vedle sebe žít v míru.

Uplynuly dva roky od velké show, kdy se na trávníku před Bílým domem dohodli izraelský premiér Rabin a šéf Organizace pro osvobození Palestiny Arafát, že budou vedle sebe žít v míru. Došlo k tomu pod patronátem prezidenta Clintona, jenž tuto událost považoval za svůj obrovský osobní úspěch.V Izraeli i ve světě se tato dvouletá fáze, jež se nyní chýlí ke konci, běžně označuje jako Oslo I. V další fázi, Oslo II, by se měly vyřešit téměř neřešitelné problémy. Jde o problém vody, o definitivní hranice Izraele a o město Hebron. Podle místních analytiků udělal Arafát chybu, když si na izraelském ministru zahraničí Peresovi vynutil, aby se problém Hebronu vyřešil už teď, ještě před podpisem dohody Oslo II.

Hebron - judenfrei?

Peres má rád výsledky: čím rychleji se s Palestinci dosahují, tím jsou prý lepší. Rád také vychází Arafátovi vstříc. Proto se o Hebronu začalo skutečně jednat. Maratónské rozhovory probíhaly v egyptské Tabě, blízko izraelského přístavu Ejlat, celý minulý týden. Rozpor mezi oběma partnery však zůstal nepřeklenutelný. Poprvé se stalo, že si Peres - po poradách s Rabinem - netroufá dát souhlas k neslýchanému palestinskému požadavku: aby židovští obyvatelé z města odešli.Ve stotisícovém Hebronu dnes žije jen několik set Židů, ale je třeba vědět, že jde o posvátné město Izraelců. Abrahám, praotec všech židů a křesťanů na světě, si tady zakoupil v jeskyni Machpela pohřební místa pro svou rodinu a pro sebe. Hebron byl prvním hlavním městem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].