Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Prchlivý šarm Borise Jelcina

Mnozí lidé, kteří jinak zahraniční politiku nesledují, se o předminulém víkendu vyděsili. Hrozbu válkou v případě rozšíření Severoatlantické aliance na východ dosud znali pouze z úst neslavně proslulého generála Lebedě. Nyní ji vyslovil sám ruský prezident Jelcin. Myslel to vážně?

Mnozí lidé, kteří jinak zahraniční politiku nesledují, se o předminulém víkendu vyděsili. Hrozbu válkou v případě rozšíření Severoatlantické aliance na východ dosud znali pouze z úst neslavně proslulého generála Lebedě. Nyní ji vyslovil sám ruský prezident Jelcin. Myslel to vážně? Můžeme odpovědět příměrem.Magazín Der Spiegel uvedl v reportáži o ruské komunitě v Berlíně ukázku zdravého ruského sebevědomí. Čtyři elegantní Rusky stojí ve frontě v samoobsluze. Z jejich nákupního košíku ční několik rolí toaletního papíru. Po chvíli se ozve z fronty hlas typické Východoberlíňanky: „Odkdypak potřebují Rusové toaletní papír?“ Jedna z Rusek se otočí a bezvadnou němčinou prohodí: „Od té doby, co jste nám přestali lízat řitě."Jelcinovi ovšem takto zdravé sebevědomí chybí. Na nevyřčenou, ale stále přítomnější otázku "Odkdypak je Rusko v Evropě?“ neodpovídá s šarmem a elegancí svých krajanek v Berlíně, ale podle zažitého zvyku.

Rusko chce spojence

Ale přesto: Může být Jelcinova hrozba reálná? Nepopustíme-li uzdu nejbujnější fantazii, musíme odpovědět nikoliv. Když už pro nic jiného, tak kvůli samotné ruské armádě. Ta si letos po necelém desetiletí jen přikrmila svůj „afghánský syndrom“ zoufalou válkou v Čečensku. Jen stěží by mohla mít zájem zamotat se do války někde jinde.Proč tedy Boris Jelcin reagoval tak ostře zrovna po leteckých útocích NATO proti armádě bosenských Srbů? Silnějším důvodem než uražená ješitnost velmoci, s níž se Západ neporadil, než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].