Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Honba za informátorem skončila

Jak se v Čechách nejlíp stíhá únik tajných informací? Jednoduše: obviní se novinář, který je zveřejnil. Tento poznatek si státní moc v uplynulých týdnech ověřila už na čtvrtém případu.

Jak se v Čechách nejlíp stíhá únik tajných informací? Jednoduše: obviní se novinář, který je zveřejnil. Tento poznatek si státní moc v uplynulých týdnech ověřila už na čtvrtém případu. Tentokrát jde o stíhání redaktora listu Denní Telegraf Dušana Šrámka za kompromitující článek o policistovi, který vystoupil v procesu proti bývalému generálnímu prokurátorovi Jiřímu Šetinovi. Po několikaměsíční práci mohli koncem srpna vyšetřovatelé vítězně ukázat prstem na jednoho ze svědků: tajuplným zdrojem, který Šrámkovi materiály předal, má být sám tehdejší policejní prezident Stanislav Novotný.

To nemáte nic na práci?

Když o pár týdnů později vyšlo obvinění na světlo, ministr vnitra Jan Ruml se nad stíháním pozastavil: „Skutečně nemají orgány činné v trestním řízení nic jiného na práci?“ Po tak ostré kritice couvl i náměstek středočeského státního zástupce Ondřej Šmelhaus, jenž je od počátku motorem celé věci. Dnes tvrdí, že nechápe pozdvižení „kvůli takové kravině“. Čemu se tedy policie pod jeho vedením věnovala?Novináře Šrámka obvinil letos na jaře středočeský vyšetřovatel Josef Veselý na Šmelhausův pokyn, protože se měl v článku z loňského prosince dopustit „neoprávněného nakládání s osobními údaji“. V létě policista stíhání zastavil. „Podle mne pan Šrámek nemůže být pachatelem, protože pachatelem je ten, kdo mu ty informace dal,“ vysvětluje své pohnutky kapitán Veselý. Náměstek Šmelhaus mu ale nařídil pokračovat, neboť se podle něj ještě neprovedly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].