Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

V kolébce Solidarity

Gdaňsk, kolébka Solidarity - odborového svazu a současně společenského hnutí, jež vzbudilo obdiv a uznání v celém světě. Právě tady se v srpnu 1980 podařilo překonat atomizaci společnosti, typickou pro komunistický systém.

Gdaňsk, kolébka Solidarity - odborového svazu a současně společenského hnutí, jež vzbudilo obdiv a uznání v celém světě. Právě tady se v srpnu 1980 podařilo překonat atomizaci společnosti, typickou pro komunistický systém. Právě tady se podařilo vyvolat pocit lidské solidarity, společenství, společného údělu. A právě tady ohlásil Lech Walesa svůj úmysl opět kandidovat na úřad polského prezidenta. Stalo se 31. srpna, přesně na 15. výročí ukončení stávky, která změnila Polsko, ale také naplnila trochou naděje mnohé jiné obyvatele střední a východní Evropy, proběhly v Gdaňsku oslavy připomínající zrod Solidarity.

Gdaňsk stále konzervativní

Změna společenských nálad, která v roce 1993 pozdvihla k moci postkomunisty, se v Gdaňsku zatím neprojevila. Loňské komunální volby, podobně jako v roce 1990, rozhodně vyhrála koalice postsolidaritních uskupení v čele s konzervativci. Určitě na tom měla svůj podíl i legenda Solidarity, která ve městě stále žije, ale do značné míry rozhodl zřejmě fakt, že Gdaňsk patří k těm koutům Polska, kde se soukromý sektor rozvíjí nejdynamičtěji, životní úroveň stoupá nejrychleji a kde se nezaměstnanost vždy držela na poměrně nízké úrovni, nikdy nepřekračující 8 %.Efekty ekonomického boomu posledních let jsou patrné už na vzdálených předměstích, kde město dotuje stavby atypických minisídlišť, nebo na nových dálničních okruzích. U nich lze spatřit nablýskané restaurace pro podnikatele - s číšníky ve fraku a s jídelním lístkem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].