Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Svépomocí do parlamentního křesla

Celý milion korun chce úspěšný byznysman Jan Suchánek (47) obětovat příští rok na reklamní kampaň, která by občanům vysvětlila, že právě on bude jejich nejlepším zástupcem v budoucím parlamentu.

Celý milion korun chce úspěšný byznysman Jan Suchánek (47) obětovat příští rok na reklamní kampaň, která by občanům vysvětlila, že právě on bude jejich nejlepším zástupcem v budoucím parlamentu. Nejedná se však o žádného českého Rosse Perota. V nejbližších dnech chce Suchánek vstoupit do naší nejsilnější pravicové strany. „Nemám o tom zatím žádné informace,“ sděluje mluvčí ODS Jana Petrová. „Takové lidi ale samozřejmě uvítáme.“ Jají názor je pochopitelný. Úspěšný, finančně dobře zajištěný odborník, který hodlá ve vysoké politice uplatnit své zkušenosti z podnikatelského světa, je ideálem poslance minimálně pro pravicovou část politického spektra. Bývalý šéf jednoho z nejúspěšnějších investičních fondů YSE má šanci být první vlaštovkou.

Ve finančních kruzích je Jan Suchánek znám jako enfant terrible českého kapitálového trhu. Před první vlnou kuponové privatizace vystoupil s ostrou kritikou konkurentů slibujících dikům slavné „desetinásobky“. „Pokud mají všichni dostát svým ambicím, hrozí zde prudké zvýšení inflace,“ varoval tenkrát Suchánek. Skutečnost, že se tak nestalo, vysvětluje nyní jako zásluhu Klausovy protiinflační politiky. Stejně razantně kritizoval i fondy zřizované velkými bankami. Dnes pro změnu cupuje poměry na českém kapitálovém trhu a je znám jako velký bojovník za práva malých akcionářů.

„Byli jsme neznámí a neměli jsme peníze na velkou reklamu,“ popisuje své začátky. Během série mítinků na vysokých školách přesvědčil studenty o správnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].