Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ústa plná sazí

Po více jak osmi měsících vyšetřování je téměř jisté, že způsob, jakým se Občanská demokratická aliance vyrovnala se svým dvaapadesátimilionovým dluhem u zkrachovalé Kreditní a průmyslové banky, neodporoval zákonům.

Po více jak osmi měsících vyšetřování je téměř jisté, že způsob, jakým se Občanská demokratická aliance vyrovnala se svým dvaapadesátimilionovým dluhem u zkrachovalé Kreditní a průmyslové banky, neodporoval zákonům. Západočeský krajský státní zástupce Augustin Hrbotický, který na vyšetřování případu dohlíží, sice tvrdí, že se k celé věci bude moci vyjádřit až poté, co obdrží poslední znalecký posudek (mělo by se tak stát v příštích čtrnácti dnech), podle našich spolehlivých informací je ale už téměř stoprocentně jasné, že se vyšetřování ocitlo ve slepé uličce a že trestní stíhání tajemníka ODA Josefa Reichmana, majitele firmy Marklap Adolfa Klapky a právního zástupce Marklapu Michala Macka bude v nejbližší době zastaveno.

Chce to dobré know-how

O případu jsme podrobně psali několikrát (naposledy Respekt 15/95), a proto si jen stručně připomeňme základní fakta. ODA si na jaře 1992 půjčila na předvolební kampaň 52 milionů u Živnostenské a Československé obchodní banky. Když bylo po volbách jasné, že Aliance není schopná miliony splatit ze státního příspěvku za získané hlasy, nabídl jí bankéř Antonín Moravec, že jeho Kreditní a průmyslová banka dluh převezme, a poskytne ODA dokonce velmi výhodný splátkový kalendář a nižší úroky. V září byl úvěr ODA převeden na Moravcův ústav a hospodářský tajemník strany Reichman podepsal směnku na 52 milionů. Zřejmě ve chvatu ovšem opomenul připojit stranické razítko a podle zákona je tedy dlužníkem on, a nikoliv…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].