Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Největším problémem jsou úředníci

RNDr. JAN KOUKAL, CSc., (44) pochází z Brna. Po studiích na Matematicko-fyzikální fakultě UK (obor teoretická fyzika) pracoval ve Fyzikálním ústavu ČSAV. V roce 1990 se stal poslancem pražského zastupitelstva, o tři roky později byl zvolen pražským primátorem.

RNDr. JAN KOUKAL, CSc., (44) pochází z Brna. Po studiích na Matematicko-fyzikální fakultě UK (obor teoretická fyzika) pracoval ve Fyzikálním ústavu ČSAV. V roce 1990 se stal poslancem pražského zastupitelstva, o tři roky později byl zvolen pražským primátorem. Ve funkci byl potvrzen znovu po loňských komunálních volbách, během kterých vedl volební štáb ODS. J. Koukal je členem výkonné rady ODS, výborně lyžuje, rád šermuje a střílí. Je ženatý a má tři děti.

Řekl jste, že dnes je prioritou platit dluhy minulosti. Nezapomíná se ale kvůli tomu na jiné, rovněž podstatné věci? Praze dnes například hrozí vylidnění centra. Jak se chcete bránit americkému modelu města, kde všichni jezdí za prací autem, a mezi periferií, kde žijí střední vrstvy, a centrem města vzniká Bronx pro chudé?

Nepopírám, že problém vylidňování centra v Praze existuje, není to však otázka posledních pěti let. Je to tendence, která tu je už od roku 1900: od té doby klesl počet lidí žijících v historické části Prahy o dvě třetiny. Je to ostatně obecnější trend, který je znám prakticky ze všech velkých měst světa. Když říkám, že nejdříve chceme splácet dluhy minulosti, neznamená to, že neděláme nic jiného. V rámci právě projednávaného územního plánu hl. m. Prahy, který bude od září postupně předložen veřejnosti k diskusi, počítáme, že napříště budeme povolovat jen takové stavby, které budou rozšiřovat nabídku bytů. Připravujeme vyhlášku, která bude součástí územního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].