Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kouřové signály

Při loňském kongresovém slyšení se ve Sněmovně reprezentantů odehrála dramatická scéna. Před pěti šéfy největších tabákových firem stanul asi sedmiletý chlapec. S dechem těžkého astmatika četl do tváří, zakalených bojem o miliardy dolarů, dopis o své nemoci.

Při loňském kongresovém slyšení se ve Sněmovně reprezentantů odehrála dramatická scéna. Před pěti šéfy největších tabákových firem stanul asi sedmiletý chlapec. S dechem těžkého astmatika četl do tváří, zakalených bojem o miliardy dolarů, dopis o své nemoci. O tom, jak si s ostatními dětmi nemůže hrát na babu a jak se mu těžce dýchá, když kolem něj někdo kouří. Tabákoví baroni poté předstoupili před mikrofon a jeden po druhém bez mrknutí oka zopakovali naučenou básničku: Nevěřím, že je nikotin návykový.Každým rokem ztrácí tabákový průmysl ve Spojených státech dva miliony zákazníků. Ty, co přestanou kouřit, ať už v důsledku silné vůle či úmrtí, je třeba stůj co stůj nahradit. Šéfové největších tabákových koncernů jsou si této drsné matematiky dobře vědomi. Dokládá to ostatně další číslo: výrobci cigaret vydají ročně na reklamu šest miliard dolarů.

Velbloud Pepa zapůsobil

Jedním z prvních dojmů, které se Čecha ve Spojených státech zmocní, se týká tabáku: Jak málo lidí tu kouří! Ve veřejných a vládních budovách nemají kuřáci téměř šanci. Někdy dochází k srdceryvným scénám. Například v minnesotské tuhé zimě lze před budovami úřadů spatřit politováníhodné hloučky skalních kuřáků, kterak ve dvacetistupňovém mrazu přikrmují svoji závislost. Zapálit si na pracovním obědě s obchodním partnerem je nemyslitelné. V devíti případech z deseti zamíří váš společník automaticky do prostoru pro nekuřáky. Kouření je pro střední a vyšší vrstvy nemoderní. Je to něco,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].