Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Horká kamna

V souvislosti s oznámením vlády o připravovaných velkých investicích do infrastruktury se předminulý týden znovu začalo mluvit o nebezpečí zneužívání důvěrných informací - tzv. insider trading - na našem trhu s cennými papíry.

V souvislosti s oznámením vlády o připravovaných velkých investicích do infrastruktury se předminulý týden znovu začalo mluvit o nebezpečí zneužívání důvěrných informací - tzv. insider trading - na našem trhu s cennými papíry. Jde o to, že pokud se někteří lidé dozvědí přednostně, která firma získá tyto lukrativní státní zakázky (jde o kšeft v řádu miliard korun), budou mít příležitost vydělat obratem velké peníze. Stačí totiž nakoupit akcie zmíněných firem ještě předtím, než je státní zakázka oznámena, a počkat na vzestup jejich ceny na burze. Ale nejde jen o státní zakázky. Burzovní makléři upozorňují, že na začátku léta se velmi čile obchodovalo s akciemi dvojice harvardských fondů a to jen chvíli předtím, než ohlásily nečekaně vysoké dividendy. Mluví se o tom, že právě takové excesy a nesolidnost odrazují zahraniční investory a investiční fondy, kteří by mohli oživit český kapitálový trh.

Všichni nemohou vědět všechno

Je pravdou, že na přísnou legislativu, která zneužívání vnitřních informací zakazuje, jsou investoři - především pak z USA - zvyklí. Tamní vláda se totiž stejně jako většina západoevropských zemí snaží zneužití důvěrných informací skutečně zabránit. To samozřejmě neznamená, že se jí to plně daří. Čas od času je sice někdo dopaden a odsouzen, to však neříká nic o tom, kolik nezbedů se polapit nepodaří. Navíc jasný zákon je jedna věc a fakt, že se ekonomové nedokáží shodnout, kde přesně končí privilegovaná znalost či informace, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].