Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dobře placení odboráři

Ještě donedávna byl Vladimír Petrus pouze odborářem na odpočinku. Avšak postupy a chování vůdců Českomoravské komory odborových svazů rozčilily tohoto bývalého šéfa federální centrály natolik, že se hodlá svému nástupci Richardu Falbrovi vzepřít.

Ještě donedávna byl Vladimír Petrus pouze odborářem na odpočinku. Avšak postupy a chování vůdců Českomoravské komory odborových svazů rozčilily tohoto bývalého šéfa federální centrály natolik, že se hodlá svému nástupci Richardu Falbrovi vzepřít. Nejenže na zářijovém sněmu ČMKOS složí funkci čestného předsedy, ale dokonce se zřejmě stane poradcem nedávno vzniklé „truc-centrály“: Asociace samostatných odborů.Předák asociace Bohumír Dufek si od Petrusova vstupu slibuje příliv nových zájemců, přilákaných důvěryhodným jménem. Sám Petrus má pro svůj krok jednu podmínku: dříve než začne pro samostatné odbory pracovat, musí jeden z členských svazů opustit zkompromitovanou Světovou odborovou federaci. Co se budoucnosti týče, je bývalý dělnický vůdce přesvědčen, že počet členů asociace dosáhne velmi brzy hranice 300 000. Tím by byl splněn Dufkův sen: předáci komory budou chtě nechtě nuceni pustit ho vedle sebe na jednání s ministry v tzv. tripartitě.

ČSSD a auto pro Uhlíře

Hlavním důvodem, proč se Petrus zlobí na Falbrovo vedení, je nedávný pakt se sociální demokracií o volební spolupráci. „Odbory by měly být nadstranické,“ míní někdejší šéf komory (sám by prý byl ochoten kandidovat jen do Senátu). Petrus, který za svůj velký úspěch ve funkci předsedy považuje udržení klidu v zemi po dobu ekonomické reformy, není nadšen ani z útočného postupu dnešní centrály vůči vládě a například současnou aféru s údajným scénářem postupu proti stávkujícím železničářům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].