Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zpráva o týrání zvířat

Uspokojení na oficiálních místech: tato věta nejlépe vystihuje obsah zprávy nazvané Program ochrany zvířat v roce 1994. Vydala ji v srpnu Státní veterinární správa, která provedla za dva roky čtyři tisíce šetření.

Uspokojení na oficiálních místech: tato věta nejlépe vystihuje obsah zprávy nazvané Program ochrany zvířat v roce 1994. Vydala ji v srpnu Státní veterinární správa, která provedla za dva roky čtyři tisíce šetření. Jenom loni zkontrolovala více než dva tisíce chovatelů, 247 jatek a 61 případ přepravy zvířat. Nedostatky byly zjištěny v každé páté stáji, na každých třináctých jatkách a při každém sedmém transportu. Podle tajemníka Ústřední komise pro ochranu zvířat Zdeňka Burdy to je méně, než se čekalo.Nezávislé ochranářské iniciativy ale Burdovy výsledky zpochybňují a veterinární kontrolu považují za nedostatečnou. Například podle Radovana Valeše z Ligy na ochranu zvířat trpí státní veterináři profesionální slepotou a hrubé zacházení se zvířaty v mnoha případech prostě přehlížejí.

Anonymní trýznitelé

Zpráva potvrdila, že nejčastěji jsou zvířata týrána v hospodářských chovech a na jatkách. Důvody jsou jasné: zemědělství soustřeďuje nejvíce zvířat v naprosto anonymních stádech. Také lidé, kteří mají hospodářská zvířata na starost, získali praxi především ze socialistických velkochovů, gigantických továren na maso. Zvířata tak stále tráví celý život přivázána ve stájích, bývají vystavena horku, zimě, hladu a žízni, každá neposlušnost se trestá bitím. Podle Burdy ale ke zlepšení došlo: „Soukromé firmy si slušné zacházení s dobytkem hlídají samy.“ Pokud by to nedělaly, mohly by totiž přijít o zisk: stresovaná zvířata dávají nekvalitní maso.S Burdovou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].