Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Světla české byrokracie

Většina českých domácností už zřejmě obdržela materiál, ve kterém Ministerstvo práce a sociálních věcí podrobně informuje občany o nově přijatém zákonu o sociální podpoře. Tedy o tom, za jakých podmínek mají nárok na sociální dávky a jak postupovat při jeho uplatnění.

Většina českých domácností už zřejmě obdržela materiál, ve kterém Ministerstvo práce a sociálních věcí podrobně informuje občany o nově přijatém zákonu o sociální podpoře. Tedy o tom, za jakých podmínek mají nárok na sociální dávky a jak postupovat při jeho uplatnění. Je samozřejmě v zájmu Vodičkova ministerstva, aby start nového systému sociálních dávek proběhl co možná bez potíží. Za to, že se nespokojilo s pouhou informační kampaní v médiích, si ale rozhodně zaslouží pochvalu. Při jednání s příslušnými úřady tak nikdo nebude odkázán jen na ochotu či libovůli byrokratů, respektive na kusé informace z tisku a nesrozumitelné znění zákonů.

Nestandardní výsledky

Za pozornost stojí i celá dosavadní aktivita ministra Vodičky a jeho spolupracovníků. Proti všem předpokladům a katastrofickým předpovědím k výraznějším sociálním konfliktům nedochází a sociální napětí se nezvyšuje. Současné mzdové požadavky některých profesních skupin pramení z něčeho jiného. Vládní špičky už delší dobu prohlašují, že transformace úspěšně skončila a poměry jsou „standardní“. Není divu, že to nachází ohlas i ve změněné společenské atmosféře: je-li už doba standardní, není důvod k nějaké protransformační zdrženlivosti či uskromnění. Proč nepřitlačit vládu, jsou-li k dispozici možnosti a prostředky, aby i naše platy byly „standardní“? Vraťme se ale k Vodičkovu ministerstvu. Jeho bilance - ať přímo nebo nepřímo - je vskutku příznivá. Nezaměstnanost neroste, postavení důchodců…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].