Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Soutěž o tank za třináct miliard

V soutěži o třináct miliard korun na modernizaci tanku T-72 se od začátku čekal nelítostný souboj a zbrojaři očekávání nezklamali. Zakázka je tak velká, že představuje lákavé sousto i pro největší světové výrobce.

V soutěži o třináct miliard korun na modernizaci tanku T-72 se od začátku čekal nelítostný souboj a zbrojaři očekávání nezklamali. Zakázka je tak velká, že představuje lákavé sousto i pro největší světové výrobce. Přesněji řečeno: pro většinu z nich znamená více než současný roční obrat. Hledání vítěze tudíž pochopitelně doprovázela horečná aktivita nejrůznějších nátlakových skupin a padlo i mnoho stesků na údajné porušení vyhlášených pravidel. Po verdiktu ministerské komise dostaly stížnosti novou šťávu: poražené firmy se netají svým podezřením z korupce. Poukazují přitom především na podezřelý průběh hlasování a nevysvětlitelné názorové obraty porotců. Přestože ministerstvo a členové komise jakoukoli manipulaci popírají, rozpaky nad výběrem přiznávají i mnozí nezúčastnění experti. K průhlednosti celé věci pak samozřejmě nepřispívá, že úředníci o průběhu soutěže většinou odmítají hovořit, a pokud něco řeknou, jsou jejich argumenty příliš obecné a mlhavé.

Jak se zvedaly ruce

Nejpřekvapivějšího vítěze - vzhledem k průběhu soutěže - přinesla šestimiliardová zakázka na modernizaci systému řízení palby. Nabídky devíti zúčastněných firem zkoumala ještě před vlastním hlasováním komise pětičlenná skupina expertů z Vojenského opravárenského závodu Nový Jičín (kde se bude tank v příštích letech kompletovat). Tito experti si navíc k vlastnímu stanovisku vyžádali posudek tří vojenských výzkumných ústavů - ve Slavičíně, Vyškově a Praze. Výzkumníci i členové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].