Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Lekce posledních týdnů

V pátek 11. srpna byla na zvláštním zasedání vlády přijata izraelsko-palestinská dohoda o stažení izraelských jednotek z dalších území Západního břehu Jordánu a o předání těchto areálů do palestinské samosprávy.

V pátek 11. srpna byla na zvláštním zasedání vlády přijata izraelsko-palestinská dohoda o stažení izraelských jednotek z dalších území Západního břehu Jordánu a o předání těchto areálů do palestinské samosprávy. Mluvilo se i o slavnostním podpisu této dohody, nazývané „Oslo II“: akt by se měl uskutečnit 6. září na trávníku před washingtonským Bílým domem a za účasti prezidenta Clintona. Poslední dva týdny však ukázaly, že optimismus není na místě.

Referendum, nebo volby

„Oslo II“ vyvolalo bouřlivé protesty pravicové opozice, jež tvrdí, že Rabinova vláda nedostala v posledních volbách k těmto nezvratným krokům mandát. Pravice žádá, aby vláda před jakýmkoli odstoupením dalšího území vyhlásila buď referendum, anebo nové parlamentní volby. Opozice dobře ví, že v Knesetu není s to Rabinovu koalici přehlasovat, a proto se uchýlila k taktice mimoparlamentního nátlaku, o jehož charakteru se vedou v médiích ostré debaty.Stoupenci nově vzniklého pravicového hnutí, zvaného Tato země je naše, zorganizovali desítky demonstrací na uzlových silničních křižovatkách po celém Izraeli, a úplně tak ochromili dopravu (která beztak trpí ve špičkách chronickými zácpami). Konkrétní postup byl vidět v televizním zpravodajství: ještě než policisté odnesou jednoho ležícího demonstranta ze silnice na chodník, usadí se na jeho místě jiný. Celá akce byla sice označena za účinnou (dopravu se skutečně podařilo ochromit), ale představitelé Likudu si brzy uvědomili, že davy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].